W roku szkolnym 2019/2020 nasza szkoła kontynuuje realizację programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej przyjętego przez Radę Ministrów "Owoce i warzywa w szkole". Polega on na systematycznym dostarczaniu owoców i warzyw uczniom klas I - III.
Celem programu "Owoce i warzywa w szkole" jest ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw oraz propagowaniu zdrowego stylu życia. Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia będzie ograniczenie wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych spowodowanych zbyt małym spożyciem owoców i warzyw.
Produkty zakwalifikowane do dystrybucji w szkołach to:
- świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki;
- świeże warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, ogórek;
- przetwory: soki owocowe, warzywne i owocowo warzywne.
Porcje owocowo-warzywne dostarczane są w formie gotowej do spożycia, w opakowaniach jednostkowych i jednorazowych umożliwiających bezpośrednie i wygodne rozdawanie ich dzieciom w szkole.
Opracowała - p. Joanna Sikorska
koordynator programu