W środę 10 kwietnia odbyła się długo wyczekiwana wycieczka klas I. Pojechaliśmy do Gospodarstwa Ekologicznego w miejscowości Grzybowo koło Słubic. To był dzień pełen wrażeń. Mieliśmy mnóstwo zaplanowanych zajęć. Dzień rozpoczęliśmy od pysznego i zdrowego śniadania, przygotowanego z produktów regionalnych. Podczas zajęć na gospodarstwie poznaliśmy zasady funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego oraz przyjrzeliśmy się z bliska pracy rolnika, dowiedzieliśmy się skąd pochodzą podstawowe produkty żywnościowe (np. mleko), jak robi się sery, masło, śmietanę oraz poznaliśmy zasady zrównoważonej konsumpcji. Punktem obowiązkowym była wizyta w koziarni a dodatkową atrakcją stanowiło karmienie małych kózek! W trakcie zajęć w Biopiekarni dowiedzieliśmy się wszystkiego o zbożach oraz rodzajach mąki, zobaczyć, jak miele się ziarno, upiec razową bułkę lub chleb. Podczas samodzielnego wykonywania świec z wosku pszczelego dzieci miały okazję zaznajomić się z tajnikami życia pszczół. Mogły także dowiedzieć się więcej o życiu i znaczeniu owadów, w szczególności tym, którym zawdzięczamy owoce i warzywa. Uczniowie spróbowali sił w tworzeniu wycinanek sannickich. Po zajęciach warsztatowych była możliwość zakupu drobnych pamiątek oraz chleba lub wyrobów cukierniczych z biopiekarni. Dzień zakończyliśmy pysznym obiadem i pełni wrażeń wróciliśmy do domów.
Kamila Górzyńska