W poniedziałek do naszej szkoły zawitała Pani dietetyk. W bardzo ciekawy i dostępny sposób przekazywała wiedzę na temat prawidłowo zbilansowanej diety, która jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na zdrowie człowieka.
Celem warsztatów było zwiększenie świadomości uczniów na temat odżywiania oraz pomoc w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Prawidłowe odżywianie się może mieć znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia oraz samopoczucia. Zdrowa żywność może poprawić koncentrację, funkcje poznawcze oraz kondycję fizyczną co jest niezwykle istotne w procesie dorastania.
Uczniowie chętnie i aktywnie uczestniczyli w warsztatach, zadając ciekawe i mądre pytania dotyczące zdrowego odżywiania. Uczestnicy warsztatów byli zgodni, iż podstawą prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży są warzywa i owoce. Produktów tych nie może zabraknąć w codziennej diecie. Co więcej najlepiej, aby były spożywane do każdego posiłku w każdej formie: przekąsek, zup, sałatek, koktajli. Dodatkowo spożycie warzyw powinno być większe niż owoców, głównie z tego względu, że te drugie zawierają więcej cukrów prostych oraz zazwyczaj są od warzyw bardziej kaloryczne. Dzięki zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie uniknąć nadwagi czy otyłości oraz zapobiegać rozwojowi wielu chorób jak: cukrzyca, choroby układu krążenia i układu pokarmowego, próchnica zębów i osteoporoza.
Spotkanie z panią dietetyk zakończyło się przygotowaniem przez uczniów pysznych, zdrowych, kolorowych sałatek i kanapek.
Uczniowie poszerzyli wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i mogą dokonywać świadomych wyborów żywieniowych zarówno w szkole, jak i poza nią.
Opracowała: p. Kamila Górzyńska