Dnia 14 listopada 2016 r. dzieci z grupy „Ekoludki” oraz uczniowie klasy I pod opieką wychowawczyń p. K. Górzyńskiej i p. M. Rychlińskiej wyruszyły do Płocka, a dokładniej do Hotelu Herman na Akademię Małego Kucharza z zajęciami z Savoir vivre.
Podczas ciekawej lekcji w niezwykłym miejscu nasi młodzi kucharze poznawali podstawowe zasady zachowania się przy stole, a także samodzielnie wykonywali pizzę z ulubionych przez siebie składników. Pieczarki, ser, szynka, ananas do wyboru i koloru. Piękne i okrągłe placki trafiły do serca hotelowej kuchni, ogromnego pieca, gdzie piekły się, a po hotelu roznosił się cudowny zapach. Uczniowie zobaczyli to co najciekawsze i najsmaczniejsze, pracę w kuchni, pomagali lepić pierogi i oczywiście rozmawiali z samym szefem kuchni. Oprócz ciekawie przekazanej wiedzy: jak należy spożywać posiłki oraz korzystać z zastawy stołowej, dzieci zostały zaproszone na atrakcyjną wycieczkę po hotelu. Następnie, przy pięknie nakrytych stołach, usiedli do obiadu i mogli skosztować własnej produkcji - pizzy. Smakowała wyśmienicie! Na deser każdy uczestnik Akademii otrzymał gofry z bitą śmietaną, owocami, płatkami czekolady, różnego rodzaju i smaku polewami. Mniam, mniam! A wszystko to w pięknych wnętrzach, których szczególna atmosfera, naukę zamieniła w przyjemność. Najedzeni i szczęśliwi wróciliśmy do szkoły.
Opracowała: p. Kamila Górzyńska