W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w dniu 8 listopada 2016 r. cała nasza szkolna społeczność wzięła udział w akcji „Śniadanie daje moc”! Tego dnia wszyscy uczniowie naszej szkoły, jak i nauczyciele przystąpili do przygotowania i spożycia zdrowego śniadania.
Na naszych stolikach śniadaniowych królowały zatem kolorowe kanapki, przeróżne sałatki warzywno-owocowe, różne gatunki pieczywa. Klasa II przyrządzała pyszne i aromatyczne soki owocowe. Zależało nam, aby wspólnie przygotowany i spożyty posiłek połączyć z przypomnieniem przede wszystkim ważnej roli śniadania.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu uczniowie mają energię do nauki, siłę do zabawy i lepiej koncentrują się na zajęciach. Wszystkie te działania przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również wzmocniły integrację szkolnej społeczności.
Opracowała - p. Justyna Kordulasińska